Ik begon met een beetje twijfel te lezen in het boek Ruby Rood van Linzi Glass. Een boek dat ging over de apartheid in Afrika, niet echt een onderwerp dat ik snel zou kiezen, maar toch leek het me een interessant boek.
De cover van het boek sprak me aan en maakte me nieuwsgierig. Ik had me eigenlijk nooit echt verdiept in de geschiedenis van de apartheid in Afrika. Verder dan de stof die ik moest lezen voor geschiedenis kwam ik niet echt, al vond ik het onderwerp wel interessant. Zo dus ook dat Ruby Rood me interessant leek om te lezen.
M i j n m e n i n g
Het eerste gedeelte van het boek was vooral gericht op liefde, het deed me een beetje denken aan een combinatie tussen een romantische boek en een YA. Opzich niks mis mee, het leven door de ogen van een tiener te zien. Maar tot dusver nog niet echt iets ingrijpends over de apartheid. Er kwamen wel een aantal details voorbij over de apartheid, maar deze speelden nog geen hoofdrol. Hoe verder ik las, hoe meer ik door begon te krijgen dat de apartheid wel daadwerkelijk een belangrijke rol speelde in het verhaal. Het boek begint nu echt kracht te krijgen en ondanks dat de liefde nog steeds aanwezig is in het verhaal zijn er nu andere onderwerpen die belangrijker zijn.
De gruwel van de apartheid en het leven in die tijd wordt heel erg mooi neergezet en ik kreeg een erg realistisch beeld van het leven in die tijd. Hoe de mensen met elkaar omgingen, hoe er over elkaar gedacht werd en hoe er gedacht werd over het verschil in ras. Ook kreeg ik een goed beeld van hoe er mensen in angst leefden of braaf de regels volgden zoals ze werd voorgezegd door anderen terwijl ze hier zelf soms wel een hele andere mening over hadden. Dit is dan ook wel het meest krachtige deel van het boek. Verder vond ik dat de karakters niet helemaal goed uitgewerkt waren en dat er veel details mistten om een goed beeld te kunnen vormen van de karakters en de omgeving. Buiten Ruby bleven de andere personages erg op de achtergrond. Al met al vond ik dit een prachtig boek, het was voor mij een echte eye-opener omdat dit het eerste boek was dat ik las over dit onderwerp. Het verhaal greep me enorm aan en sommige delen waren hartverscheurend om te lezen. Ik heb behoorlijk wat geleerd van dit boek en het was erg fijn om te lezen, ik kwam er snel doorheen en vond het een ingrijpend en goed verhaal. Ruby Rood is een aanrader dus!
K o r t e b e s c h r i j v i n g
Een cross-over roman over de apartheid in Zuid-Afrika in de zeventiger jaren. De 17 jarige Ruby groeit op in een liberaal blank gezin. Haar moeder is galeriehoudster en geeft aan zwarte kunstenaars de mogelijkheid om te exposeren. Haar vader is advocaat en lid van het ANC. Zij bieden in het geheim onderdak aan de zwarte kunstenaar Julian, wat de nodige moeilijkheden met zich meebrengt. We beleven de apartheid door de ogen van Ruby, op school, thuis en tevens als zij verliefd wordt op een Zuid-Afrikaanse jongen die afstamt van de onderdrukkers. Geeft een mooi beeld van Zuid-Afrika (Kleurlingen, Taalgebruik, Godsdienst en het dragen van schooluniformen en het al of niet met elkaar om mogen gaan vanwege de apartheid)
Liefs Naomi