Op zondagochtend, vroeg wakker, nog even lekker keuvelen en rustig wakker worden. Een beetje rommelen in de keuken en gezellig samen een cake bakken. Mijn ideale zondagochtend.
Ik vind het heerlijk om de laatste dag van het weekend voordat de werkweek weer begint rustig aan te doen, maar wel bezig te zijn. Koken vind ik dan ook een fijne bezigheid op zondag. Geen haast, lekker rustig aan en tijd samen doorbrengen.
Samen met mijn vriend maakte ik een Lemon Cheesecake op zondagochtend, en bij deze het recept.
De cheesecake bestaat uit 2 delen, de lemon curd en de cheesecake. De lemon curd maak je als eerste en daarna ga je aan de slag met de cheesecake.
B e r e i d i n g s t i j d : 20 + 40 minuten voorbereiding, 60 minuten in de oven & +- 5 uur afkoelen in de koelkast.
B e n o d i g d h e d e n L e m o n C u r d :
- 2 citroenen, sap en rasp
- 125 gram roomboter
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 2 eieren (L)
W a t m o e t j e d o e n ?
-
-
- Rasp de citroenen en pers het sap uit. Zet een vuurvaste kom op een pan met een laagje water erin op medium-laag vuur (au bain-marie).
- Doe boter, suiker en citroenrasp in deze kom en roer het geheel tot de boter helemaal is gesmolten. Roer dan ook het citroensap erdoor.
- Haal de kom van het vuur, laat even afkoelen en klop ondertussen in een nieuwe kom de eieren los. Giet een scheutje van het citroenmengsel bij je eieren en klop goed door. Voeg dan alles bij elkaar in de vuurvaste kom, roer goed door elkaar en zet weer terug op de pan op medium-laag vuur.
- Door de warmte van het water in de pan zal het mengsel langzaam dikker worden. Dit duurt ongeveer een kwartier. Blijf gedurende het kwartier regelmatig roeren tot het mengsel vla-dikte bereik en haal dan van het vuur om af te koelen.
- Giet je lemon curd eventueel nog door een zeef als je geen citroenschil terug wilt proeven. Als je de lemon curd in de koelkast zet zal ze nog flink opstijven. Is ze daarna nog steeds niet stevig genoeg naar jouw wens? Voeg er dan een blaadje gelatine aan toe (volg de instructies op het pakje).
-
B e n o d i g d h e d e n C h e e s e c a k e
-
- 1 pak bastognekoeken (260 gram)
- 100 gram ongezouten roomboter
- 600 gram roomkaas
- 200 gram suiker
- 250 gram sour cream
- Flinke tl vanille extract
- 1-2 el citroensap
- 3 eieren
- De lemon curd
W a t m o e t j e d o e n ?
-
- Bekleed een bakvorm van 24 cm met bakpapier.
- Maal de bastognekoeken fijn. Dit gaat heel makkelijk in de blender: doe steeds 6 koekjes erin en schud met de blender tijdens het malen (goed de boven- en onderkant vasthouden) en doe het bastognepoeder vervolgens in een kommetje. Herhaal dit tot je alle koekjes fijn hebt gemalen. Zet een steelpannetje op het vuur en smelt hier 100 gram boter in. Meng de koekkruimels erdoor en verdeel dit over de bodem van de bakvorm. Druk het plat met een lepel en zet in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 140 graden. Neem een beslagkom en mix hierin een aantal minuten de roomkaas samen met de suiker tot een zacht en glad geheel. Voeg dan de sour cream, een beetje citroensap en het vanille extract toe en meng goed. Zet de mixer weg en schep nu één voor één de eieren er doorheen. Het is belangrijk dat je dit niet met de mixer doet.
- Giet het mengsel in de bakvorm. Zet de taart voor 60-65 minuten in de voorverwarmde oven. Wanneer de taart klaar is zet je de oven op een kier (en uit) en laat je hem op deze manier een uur afkoelen. Haal de cheesecake hierna uit de oven en maak de zijkanten voorzichtig los met een mesje. Zet de cheesecake wanneer hij op kamertemperatuur is voor minstens vier uur in de koelkast om op te stijven.
- Vaak ontstaat er een omhoogstaand randje bij het afbakken van een cheesecake. Deze kan er af gesneden worden zodat de cheesecake overal even hoog is. Smeer vervolgens een lekkere laag lemon curd boven op de cheesecake, zo dik als je zelf wilt!
Het recept komt van: Zoetrecepten.nl

Mmmmm ziet er heerlijk uit, ga ik ook proberen
Hi wat leuk dit en wat mooi gelukt! Ik zou het waarderen als je bovenin het artikel ook een vermelding doet naar Zoetrecepten gezien je twee hele recepten hebt overgenomen 🙂 Thanks! Liefs, Mariette
Ga ik doen!